Wanneer moet je ons bellen?

Een zwangerschap is een spannende tijd. Daarom mag je ons bij twijfel en/of ongerustheid altijd bellen.

In onderstaande gevallen vragen we je om sowieso even te bellen:

Vanaf 37 weken tot 42 weken mag de baby geboren worden. Indien de bevalling begint (bij weeën of gebroken vliezen) voor 37 weken bel je ons altijd direct.

De Slijmprop:
Dit is een prop van helder of bruin gekleurd slijm die je in een keer of in stukjes kan verliezen. Het zegt echter niets over het moment van de bevalling; na het verliezen van de slijmprop kan het begin van de bevalling nog weken duren. Bel ons even, dan bekijken wij de situatie.

Bij weeën:
Een wee is een pijnlijke samentrekking van de baarmoeder. De buik wordt hard en de pijn is vaak te voelen in de buik, rug en/of bovenbenen. In het begin zijn de samentrekkingen onregelmatig en voelen als krampen, langzaam zullen ze overgaan in steeds regelmatigere en pijnlijkere weeën.

Je belt ons indien de weeën 1 uur lang om de 4-5 minuten komen en ongeveer 60 seconden aanhouden. We komen dan in principe bij jou thuis om je te controleren.

Het breken van vliezen:
Meestal breken de vliezen tijdens de bevalling als je weeën hebt, soms (bij 10% van de zwangere vrouwen) begint de bevalling met het breken van de vliezen zonder dat je weeën hebt. Bij de meeste (70%) van deze vrouwen komt de bevalling binnen 24 uur na het breken van de vliezen op gang, is dit niet het geval dan moet je voor extra controle naar de gynaecoloog die de bevalling ook verder zal begeleiden.

Indien je vliezen breken moet je altijd kijken naar de kleur van het vruchtwater;

Helder (zoals water, soms met witte vlokjes): overdag bel je altijd direct, ’s nachts mag je indien je geen weeën hebt wachten tot de ochtend, ga dan ook gewoon slapen.

Groen/gelig dit betekent dat de baby het misschien moeilijk heeft gehad en in het vruchtwater heeft gepoept. Als dit zo is moet je altijd direct bellen – ongeacht het tijdstip

Heeft één van ons tijdens de controle gezegd dat het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald, dan moet je bij het breken van je vliezen altijd gaan liggen en direct bellen, zowel overdag als in de nacht! Blijf liggen – ook niet meer opstaan om te douchen of om naar de wc te gaan

Bloedverlies
Een klein beetje bloedverlies, (kleine vlekjes in je ondergoed, vaak vermengd met slijm) is normaal tijdens de bevalling. Moet je ineens elke 15 minuten je maandverband met helderrood bloed verwisselen, bel dan direct!

Spoednummer: 06 41432523