Pretecho’s

Prenatale screening

Informatie en overwegingen

Als je zwanger bent, is het mogelijk om prenatale screening te laten doen om eventuele afwijkingen bij de foetus op te sporen. Bij deze screening wordt er gezocht naar chromosoomafwijkingen, zoals het down-, edwards- en patausyndroom, en worden er echo’s gemaakt om lichamelijke afwijkingen op te sporen. Hoewel deze onderzoeken niet verplicht zijn, kan het belangrijk zijn om de informatie te hebben om weloverwogen beslissingen te nemen over de verdere zwangerschap en eventuele behandeling.

Tijdens de eerste controle bij de verloskundige krijg je informatie over de verschillende prenatale screeningsmogelijkheden. Een veelgebruikte vorm van screening is de NIPT-test, die bloed afneemt om chromosoomafwijkingen op te sporen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid tot 13 en 20 weken echo’s, waarbij gekeken wordt naar lichamelijke afwijkingen.

Onze diensten

Ontdek onze uitgebreide diensten

ezgif.com webp to png (12)

Zwangerschap

Kinderwensspreekuur en zwangerschapsbegeleiding op maat. Directe aanmelding zonder huisarts nodig.

ezgif.com webp to png (13)

Bevalling

Kies jouw bevallingsplek, wij bieden begeleiding en ondersteuning met een op maat gemaakt plan.

ezgif.com webp to png (14)

Kraambed

Na de bevalling controleren wij regelmatig jouw en je baby's gezondheid thuis. Wij zijn beschikbaar voor al jouw vragen en zorgen.

Prenatale Controles

Wat Houdt Het In?

Het is belangrijk om bij het overwegen van prenatale screening na te denken over persoonlijke waarden en overtuigingen. Wil je bijvoorbeeld al tijdens de zwangerschap weten of je kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft, en wat zou je doen als dit het geval is? Dit zijn persoonlijke vragen die je in overweging moet nemen voordat je besluit om de screening wel of niet te laten uitvoeren.

Het is goed om te weten dat prenatale screening niet definitief kan aangeven of een foetus afwijkingen heeft of niet. Bij een afwijkende uitslag van de screening is vervolgonderzoek nodig om de diagnose te bevestigen. In dat geval is het belangrijk om te weten wat de vervolgstappen zijn en wat je kunt verwachten.

Het is het beste om zwangerschapsverlof minimaal 3 weken voor de verwachte bevallingsdatum aan te vragen.

Tijdens de zwangerschap wordt er ongeveer elke 4 weken gecontroleerd tot week 24, daarna elke 2 tot 3 weken tot week 36 en daarna elke week tot aan de bevalling.

De beste manier om te weten of u zwanger bent is door een zwangerschapstest te doen, deze zijn te koop bij de drogist of apotheek.

Borstvoeding is een goede bron van voedingsstoffen voor uw baby, vermindert het risico op bepaalde ziekten, stimuleert het immuunsysteem van de baby en helpt bij de hechting tussen moeder en baby.

Ja, sporten tijdens de zwangerschap is vaak veilig en kan zelfs gezond zijn voor zowel de moeder als de baby. Het is belangrijk om te overleggen met uw verloskundige of arts welke sporten geschikt zijn tijdens de zwangerschap.

FAQ

Veelgestelde vragen

Hiernaast vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over onze dienstverlening. Heeft u nog andere vragen of wilt u meer informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Contactgegevens

Contact ons

In totaal hebben wij 4 locaties vanaf waar wij werken in Rotterdam West- en Zuid, en Schiedam. Afhankelijk van jouw voorkeur kiezen we de praktijk waar jij op controle komt.