Prenatale screening/NIPT

Geïnformeerde keuzes

Prenatale Screeningsopties

Tijdens je eerste bezoek krijg je van ons de vraag of je meer informatie wilt over de NIPT (bloedonderzoek naar down-, edwards- en patausyndroom, dat zijna

Tijdens je eerste bezoek krijg je van ons de vraag of je meer informatie wilt over de NIPT (bloedonderzoek naar down-, edwards- en patausyndroom, dat zijn chromosoomafwijkingen ), 13-weken echo,  en de 20-weken echo. Als je dat wilt krijg je een folder mee en zullen we uitgebreid praten over de mogelijke onderzoeken.

De keuze voor een onderzoek kan lastig zijn. Daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren. 

Je mag zelf kiezen of je gebruik maakt van de onderzoeken: de NIPT(bloedonderzoek)13-weken echo en de 20-weken echo. Bij een ongunstige uitslag kun je er voor kiezen om vervolgonderzoek laat doen. Je kan dus op elk moment stoppen met een onderzoek.

Voor meer informatie:  Screeningen tijdens de zwangerschap | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl) chromosoomafwijkingen ), 13-weken echo,  en de 20-weken echo. Als je dat wilt krijg je een folder mee en zullen we uitgebreid praten over de mogelijke onderzoeken.

De keuze voor een onderzoek kan lastig zijn. Daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren.

Je mag zelf kiezen of je gebruik maakt van de onderzoeken: de NIPT(bloedonderzoek)13-weken echo en de 20-weken echo. Bij een ongunstige uitslag kun je er voor kiezen om vervolgonderzoek laat doen. Je kan dus op elk moment stoppen met een onderzoek.

Voor meer informatie:  Screeningen tijdens de zwangerschap | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

Onze partners

Wij zijn aangesloten bij organisaties

lgo
lgo (1)

Keuze in Prenatale Screening

De NIPT

Je kunt kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test) als je tijdens de zwangerschap al wilt weten of jouw kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. In Nederland kun je kiezen voor dit onderzoek als je mee doet aan de wetenschappelijke TRIDENT-2 studie. Dit onderzoek is een bloedafname bij de moeder.

Mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking.  Bij de een is het ernstiger dan bij de ander. Van tevoren is daar niets over te zeggen. Edwardssyndroom en Patausyndroom komen veel minder voor dan downsyndroom. Het zijn zeer ernstige aandoeningen. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte. De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden. Dit heet nevenbevindingen. Je kiest zelf of u deze wilt weten. Je betaalt zelf voor de NIPT.

Voor meer informatie: De NIPT | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

Prenatale Screeningsopties

Geïnformeerde keuzes

De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar aangeboren, lichamelijke afwijkingen bij jouw kind. In Nederland kan je kiezen voor deze echo als je mee doet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Deze echo kan verricht worden vanaf 12+3 weken t/m 14+3 weken zwangerschapsduur. Aan dit onderzoek zijn er voor jou geen extra kosten verbonden.

Bij deze echo zijn niet alle aangeboren afwijkingen echoscopisch waarneembaar, omdat de baby nog erg klein is. Wat bij deze echo niet kan worden gezien, wordt herhaald tijdens de 20 weken echo. Met name het hart en de schedel zijn bij deze termijn niet goed te controleren. Dit gebeurd uitgebreid bij de 20 weken echo.

Voor meer informatie: 13 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

Met het structureel echoscopisch onderzoek ( de 20 weken echo), wordt tussen 18 en 21 weken gekeken of er echoscopisch waarneembare aangeboren afwijkingen zijn. Ook wordt er gekeken naar de groei van uw kind en de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta. Aan dit onderzoek zijn geen extra kosten verbonden.

Mocht niet alles goed te zien zijn door bijvoorbeeld de ligging van de baby, dan wordt er een herhalingsecho afgesproken om de echo af te maken (revisie SEO)

Zowel de 13-en de 20 weken echo bieden wij aan in ons praktijk, door een echoscopiste die daarvoor is opgeleid.

Voor meer informatie: 20 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

https://www.pns.nl/prenatale-screeningen

Het is het beste om zwangerschapsverlof minimaal 3 weken voor de verwachte bevallingsdatum aan te vragen.

Tijdens de zwangerschap wordt er ongeveer elke 4 weken gecontroleerd tot week 24, daarna elke 2 tot 3 weken tot week 36 en daarna elke week tot aan de bevalling.

De beste manier om te weten of u zwanger bent is door een zwangerschapstest te doen, deze zijn te koop bij de drogist of apotheek.

Borstvoeding is een goede bron van voedingsstoffen voor uw baby, vermindert het risico op bepaalde ziekten, stimuleert het immuunsysteem van de baby en helpt bij de hechting tussen moeder en baby.

Ja, sporten tijdens de zwangerschap is vaak veilig en kan zelfs gezond zijn voor zowel de moeder als de baby. Het is belangrijk om te overleggen met uw verloskundige of arts welke sporten geschikt zijn tijdens de zwangerschap.

FAQ

Veelgestelde vragen

Hiernaast vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over onze dienstverlening. Heeft u nog andere vragen of wilt u meer informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Contactgegevens

Contact ons

In totaal hebben wij 4 locaties vanaf waar wij werken in Rotterdam West- en Zuid, en Schiedam. Afhankelijk van jouw voorkeur kiezen we de praktijk waar jij op controle komt. 

Werkwijze

Onze stappenplan