Prenantale screening/NIPT

NIPT-test en echo’s

Voor vrouwen

Prenatale screening is een belangrijk onderdeel van de prenatale zorg die aanstaande moeders krijgen tijdens hun zwangerschap. Het biedt een mogelijkheid om de gezondheid van de foetus te evalueren en eventuele afwijkingen op te sporen voordat de baby wordt geboren. Dit kan nuttig zijn omdat het ouders in staat stelt om beslissingen te nemen over de toekomstige zorg van hun kind en eventuele medische interventies die nodig zijn.

Er zijn verschillende soorten prenatale screeningsopties beschikbaar voor aanstaande moeders. De NIPT-test is een relatief nieuwe methode die gebruikt wordt om te screenen op chromosomale afwijkingen zoals het down-, edwards- of patausyndroom. Deze test is non-invasief en wordt uitgevoerd door middel van een bloedmonster van de moeder. Het is belangrijk om te weten dat deze test geen diagnose geeft, maar slechts een risicoschatting.

Een andere veel voorkomende prenatale screening is de 13- en 20-weken echo, waarbij lichamelijke afwijkingen van de foetus kunnen worden gedetecteerd. Deze echo’s worden uitgevoerd door een echoscopist en kunnen helpen bij het opsporen van afwijkingen zoals open ruggetje of hartafwijkingen. Deze tests zijn invasief en kunnen worden uitgevoerd als er een verhoogd risico op een afwijking bestaat.

Onze partners

Wij zijn aangesloten bij organisaties

lgo
lgo (1)

Keuze in Prenatale Screening

Voor moeders

Het is belangrijk om te beseffen dat prenatale screeningsopties een persoonlijke keuze zijn en niet verplicht zijn. Het is aan de aanstaande moeder om te beslissen of ze deze tests wil uitvoeren en welke informatie ze wil ontvangen. Het is ook belangrijk om na te denken over wat je zou doen als je te horen krijgt dat je kind een chromosomale afwijking heeft. Sommige ouders kiezen ervoor om door te gaan met de zwangerschap, terwijl anderen ervoor kiezen om de zwangerschap af te breken.

Als aanstaande moeder is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de beschikbare prenatale screeningsopties en om eventuele vragen te stellen aan je zorgverlener. Zij kunnen je meer informatie geven over de tests en je helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing. Het is ook belangrijk om te onthouden dat deze tests geen garantie bieden op een gezonde baby en dat er nog steeds afwijkingen kunnen worden gemist.

Al met al is prenatale screening een belangrijk onderdeel van de prenatale zorg die kan helpen bij het opsporen van mogelijke afwijkingen bij de foetus. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze tests optioneel zijn en dat het aan de aanstaande moeder is om te beslissen welke tests zij wil uitvoeren en welke informatie zij wil ontvangen.

Het is het beste om zwangerschapsverlof minimaal 3 weken voor de verwachte bevallingsdatum aan te vragen.

Tijdens de zwangerschap wordt er ongeveer elke 4 weken gecontroleerd tot week 24, daarna elke 2 tot 3 weken tot week 36 en daarna elke week tot aan de bevalling.

De beste manier om te weten of u zwanger bent is door een zwangerschapstest te doen, deze zijn te koop bij de drogist of apotheek.

Borstvoeding is een goede bron van voedingsstoffen voor uw baby, vermindert het risico op bepaalde ziekten, stimuleert het immuunsysteem van de baby en helpt bij de hechting tussen moeder en baby.

Ja, sporten tijdens de zwangerschap is vaak veilig en kan zelfs gezond zijn voor zowel de moeder als de baby. Het is belangrijk om te overleggen met uw verloskundige of arts welke sporten geschikt zijn tijdens de zwangerschap.

FAQ

Veelgestelde vragen

Hiernaast vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over onze dienstverlening. Heeft u nog andere vragen of wilt u meer informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Contactgegevens

Contact ons

In totaal hebben wij 4 locaties vanaf waar wij werken in Rotterdam West- en Zuid, en Schiedam. Afhankelijk van jouw voorkeur kiezen we de praktijk waar jij op controle komt. 

Adres

Putselaan 20
3074 A Rotterdam

Adres

Dorpsweg 35D
3082 LB Rotterdam

Adres

Aelbrechtsekade 82
3023 JA Rotterdam

Adres

Swammerdamsingel 19c 3112RE Schiedam