Plaats van de bevalling

Je kunt kiezen om thuis, kraamhotel of poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen.

Als je bevalling niet medisch is mag je zelf kiezen waar je wilt gaan bevallen. Je kunt kiezen om thuis, kraamhotel of poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen.

Vanaf 37 weken mag je thuis bevallen. Als je thuis wilt bevallen moet je kraamzorg geregeld hebben, zij assisteren namelijk de verloskundige tijdens de bevalling. Ook moet je ervoor zorgen dat er een kraampakket in huis is, dit kun je meestal gratis aanvragen via je verzekering. Tevens moet je woning geschikt zijn om thuis te mogen bevallen.

Als je ervoor kiest om in een geboortehotel te bevallen moet je inschrijven. Je kan je inschrijven in het geboortehotel Sophia. In het geboortehotel Maasstad worden geen bevallingen meer gedaan, indien je kiest voor geboortehotel Maasstad wordt je bevalling begeleid in het Maasstad ziekenhuis. Je kan dan na de bevalling wel naar het geboortehotel Maasstad. Ook bij het geboortehotel Maasstad moet je je inschrijven.

Als er tijdens thuisbevalling of bevalling in het geboortehotel complicaties optreden besluiten wij dat de bevalling in het ziekenhuis moet plaatsvinden en wij dragen je dan over aan de gynaecoloog.

Indien je wenst om in een ziekenhuis te bevallen zonder medisch indicatie is dit mogelijk. Dit noemen we de poliklinische bevalling. De bevalling kan dan plaatsvinden in één van de ziekenhuizen in de regio Rotterdam. Wanneer je poliklinisch in een ziekenhuis wenst te bevallen begeleiden wij je in het ziekenhuis, indien er zich complicaties voordoen consulteren wij de gynaecoloog.