Pijnstilling

Zolang de bevalling normaal verloopt, hebben maar weinig vrouwen pijnstilling nodig. Toch is het prettig dat pijnstilling een mogelijkheid is.

Bevallen doet pijn. Dat is een ding wat zeker is. Toch kunnen heel veel vrouwen de pijn goed aan. Het belangrijkste is ontspannen en dit lukt niet tijdens de weeën, maar wel in de pauze. Trek je terug op een rustige warme plaats. Dit kan in bed zijn met een kruik, maar ook bijvoorbeeld onder de douche, liggend op je zij, op handen en knieën, geleund op een stoel of tafel of zittend op het toilet. Vang de weeën op zoals jij dat prettig vindt. Laat aan het eind van de ontsluiting alles varen. Doe vooral dat wat goed voelt!

Doordat de bevalling in fases verloopt, went je lichaam aan de pijn. Het vrouwelijke lichaam kan steeds meer hebben en zolang je goed ontspant tussen de weeën door werkt je natuurlijke pijnstilling, endorfine.

Tips om de weeën op te vangen:

  • Warmte: kruiken, bad of een lange warme douche doen wonderen. Zorg voor een zitje onder de douche zodat je dit wel even vol kan houden.
  • Massage: laat als je dat wilt je partner je rug masseren net boven of op je stuitje (vooral bij rugweeën is dit erg verlichtend).
  •  Ademhalingstechnieken: in het begin is de buikademhaling een prima manier om de ontsluiting goed te laten verlopen. Later zal je meer moeten gaan puffen.
  • Verander regelmatig van houding, blijf niet continue in dezelfde houding liggen, staan of zitten.


Tip: Maak eventueel een bevallingsplan

Zolang de bevalling normaal verloopt, hebben maar weinig vrouwen pijnstilling nodig. Met bovenstaande tips kom je al een heel eind. Toch is het prettig dat pijnstilling een mogelijkheid is. Ons advies is echter wel: bekijk altijd eerst hoe de bevalling zal gaan. Je kan altijd nog pijnstilling vragen mocht je het toch nodig hebben. Er zijn 4 soorten pijnstilling mogelijk: Pethedine Remifentanyl Ruggenprik Lachgas

“ALS JIJ GRAAG PIJNSTILLING WILT EN HET MEDISCH MOGELIJK EN VERANTWOORD IS ZULLEN WE ALLES DOEN OM HET VOOR JE TE REGELEN!” ​

Pethedine

Een injectie in je been of bil met een vorm van Morfine. Deze pijnstiller haalt niet de gehele pijn weg, maar de pijnlijke toppen van de wee. Vaak zorgt Pethidine voor net wat meer ontspanning waardoor de ontsluiting sneller kan vorderen. Pethidine werkt ongeveer 3-4 uur.

Nadelen:

  • Het medicijn gaat ook naar het kind toe, wordt de baby binnen 4 uur geboren dan zie je soms dat de baby niet direct goed doorademt. Daarom geven ze het niet meer als ze verwachten dat je kindje snel geboren wordt.
  • Pethidine kan alleen gegeven worden in het ziekenhuis onder bewaking van de baby door middel van een hartfilmpje en na toediening kan je niet meer rondlopen.
  • Mogelijke bijwerkingen bij de moeder: misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en sufheid.

 

Remifentanyl

Een infuus, met een pompje wat de bevallende vrouw zelf kan bedienen, met een kortwerkende vorm van Morfine. Dit heeft als voordeel dat de baby hier na de geboorte geen last van heeft. Ook dit infuus haalt de meeste pijn weg, maakt je slaperig en meer ontspannen.

Nadelen:

  • Omdat het infuus Morfine bevat moet de ademhaling en bloeddruk van de moeder en het hartje van de baby in de gaten gehouden worden. Je ligt dan aan draden en snoeren en na toediening kan je niet meer rondlopen.
  • Mogelijke bijwerkingen bij de moeder: Ademhalingsproblemen.

 

Ruggenprik

Verdovende vloeistof wordt in de wervelkolom gespoten. Hier lopen zenuwen die pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren. Als deze zenuwen worden uitgeschakeld, voel je de pijn van de weeën niet meer. Behalve pijnzenuwen lopen in deze ruimte ook zenuwen die de spieren in het onderlichaam aansturen. Na een ruggenprik kan dus ook de spierkracht in de benen tijdelijk afnemen; bovendien krijg je minder gevoel in benen en onderbuik.

Er wordt tegenwoordig naar gestreefd om 7 dagen per week, 24 uur per dag de mogelijkheid voor een ruggenprik te bieden.

Nadelen:

  • Flinke ingreep die alleen door een anesthesist gedaan mag worden (niet alle anesthesisten willen ‘s nachts naar het ziekenhuis komen voor een ruggenprik).
  • Bij 5% werkt een ruggenprik niet; houdt dit altijd in gedachte!
  • Om complicaties te voorkomen krijg je zowel een infuus als een blaaskatheter.
  • Het persen duur vaak langer omdat het medicijn moet uitwerken. Dit leidt vaker tot een infuus met een weeënstimulerend middel en/of een kunstverlossing (pomp of keizersnee).
  • Bijwerkingen: Hoofdpijn en koorts tijdens de bevalling wat soms leidt tot opname van de pasgeborene op de couveuse afdeling.

 

Lachgas

Lachgas is een mix van stikstof en zuurstof, en zorgt ervoor dat je een beetje suf wordt. Het maakt de ergste pijn van de weeën minder. Daarnaast helpt het je ontspannen. 

Lachgas werkt snel: al na 1 minuut voel je het. Het duurt ook maar kort. Het is snel weer uit je lichaam.

Nadelen:

  • Je kunt je duizelig voelen.
  • Je vergeet soms een deel van de bevalling, omdat je suf en slaperig bent.
  • Je kunt misselijk worden en moet misschien overgeven.
  • Je mag niet je bed uit zolang het lachgas werkt.
  • Je kunt het in weinig ziekenhuizen of geboortecentrums krijgen.

 

Zoals je kan lezen zijn er voordelen maar ook een aantal nadelen aan pijnstilling. Toch kun je ze soms echt nodig hebben. In dat geval hoef je zeker geen discussie met ons aan te gaan! Als jij graag pijnstilling wilt en het medisch mogelijk en verantwoord is zullen we alles doen om het voor je te regelen!