Hielprik

Belangrijk bloedonderzoek

Hielprik bij pasgeborenen

De hielprik is een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg voor pasgeboren baby’s. Het is een bloedtest die wordt uitgevoerd tussen de 4e en 7e dag na de geboorte van een baby om vroege opsporing van verschillende ziekten mogelijk te maken, waaronder stofwisselingsstoornissen, bijnier- en schildklierziekten en erfelijke bloedarmoede.

Hoewel deze ziekten zeldzaam zijn, kunnen ze ernstige en zelfs levensbedreigende complicaties veroorzaken als ze niet vroegtijdig worden ontdekt en behandeld. De hielprik is daarom essentieel voor het opsporen van deze aandoeningen voordat ze schade aan de baby’s gezondheid en ontwikkeling kunnen veroorzaken.

Het uitvoeren van de hielprik is eenvoudig en snel. Een verpleegkundige of arts neemt een paar druppels bloed van de baby’s hiel met behulp van een speciale lancet. Het bloed wordt opgevangen op een speciale kaart en vervolgens naar een laboratorium gestuurd voor analyse.

Onze diensten

Ontdek onze uitgebreide diensten

ezgif.com webp to png (12)

Zwangerschap

Kinderwensspreekuur en zwangerschapsbegeleiding op maat. Directe aanmelding zonder huisarts nodig.

ezgif.com webp to png (13)

Bevalling

Kies jouw bevallingsplek, wij bieden begeleiding en ondersteuning met een op maat gemaakt plan.

ezgif.com webp to png (14)

Kraambed

Na de bevalling controleren wij regelmatig jouw en je baby's gezondheid thuis. Wij zijn beschikbaar voor al jouw vragen en zorgen.

De Belangrijkheid van Screening

Hielpriktest

Hoewel de hielprik niet alle ziekten kan opsporen, kan het vroegtijdige opsporing en behandeling van veel aandoeningen mogelijk maken, waardoor ernstige complicaties kunnen worden voorkomen. Het is belangrijk om te onthouden dat vroege detectie en behandeling van deze ziekten essentieel zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van de baby.

Tijdens de prenatale zorg en bij het uitvoeren van de hielprik wordt informatie verstrekt over de verschillende ziekten die kunnen worden opgespoord en wat de volgende stappen zijn als een baby positief test op een bepaalde aandoening. Meer informatie over de hielprik is te vinden op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (www.rivm.nl/hielprik).

Kortom, de hielprik is een belangrijke stap in het beschermen van de gezondheid van pasgeboren baby’s. Het biedt de mogelijkheid om vroege opsporing en behandeling van verschillende ziekten mogelijk te maken, wat cruciaal is voor het bevorderen van een gezonde ontwikkeling van de baby.

Het is het beste om zwangerschapsverlof minimaal 3 weken voor de verwachte bevallingsdatum aan te vragen.

Tijdens de zwangerschap wordt er ongeveer elke 4 weken gecontroleerd tot week 24, daarna elke 2 tot 3 weken tot week 36 en daarna elke week tot aan de bevalling.

De beste manier om te weten of u zwanger bent is door een zwangerschapstest te doen, deze zijn te koop bij de drogist of apotheek.

Borstvoeding is een goede bron van voedingsstoffen voor uw baby, vermindert het risico op bepaalde ziekten, stimuleert het immuunsysteem van de baby en helpt bij de hechting tussen moeder en baby.

Ja, sporten tijdens de zwangerschap is vaak veilig en kan zelfs gezond zijn voor zowel de moeder als de baby. Het is belangrijk om te overleggen met uw verloskundige of arts welke sporten geschikt zijn tijdens de zwangerschap.

FAQ

Veelgestelde vragen

Hiernaast vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over onze dienstverlening. Heeft u nog andere vragen of wilt u meer informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Contactgegevens

Contact ons

In totaal hebben wij 4 locaties vanaf waar wij werken in Rotterdam West- en Zuid, en Schiedam. Afhankelijk van jouw voorkeur kiezen we de praktijk waar jij op controle komt.