Hoe kan een geboorteplan helpen

De bevalling

Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen en verwachtingen rondom de bevalling opschrijft. Het is bedoeld voor jezelf, je partner en de zorgverleners die je bevalling begeleiden. Door het geboorteplan krijgen zij inzicht in wat voor jou belangrijk is. Zo kan er zoveel mogelijk rekening mee worden gehouden.

Een geboorteplan houdt je betrokken bij de bevalling en de beslissingen die worden genomen. Ook als je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Onze diensten

Ontdek onze uitgebreide diensten

ezgif.com webp to png (12)

Zwangerschap

Kinderwensspreekuur en zwangerschapsbegeleiding op maat. Directe aanmelding zonder huisarts nodig.

ezgif.com webp to png (13)

Bevalling

Kies jouw bevallingsplek, wij bieden begeleiding en ondersteuning met een op maat gemaakt plan.

ezgif.com webp to png (14)

Kraambed

Na de bevalling controleren wij regelmatig jouw en je baby's gezondheid thuis. Wij zijn beschikbaar voor al jouw vragen en zorgen.

Wat schrijf je in een geboorteplan

Waarom belangrijk?

Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen en verwachtingen rondom de bevalling opschrijft. Hieronder vind je een aantal onderwerpen die je in het geboorteplan kunt verwerken:

  • Waar je wilt bevallen
  • Wie er bij de bevalling mogen zijn
  • In welke houding je wilt bevallen
  • Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode
  • Of je je baby zelf wilt aanpakken
  • Wie de navelstreng mag doorknippen
  • Of je borstvoeding wilt geven

Houd er rekening mee dat het geboorteplan niet bindend is. Je kunt op elk moment van gedachten veranderen en de bevalling kan anders verlopen dan gepland. Hierdoor kunnen jouw wensen niet altijd uitgevoerd worden. De verloskundige kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis of er kunnen ingrepen nodig zijn. Ook kan het voorkomen dat je kind opgenomen moet worden op de kinderafdeling.

Het is het beste om zwangerschapsverlof minimaal 3 weken voor de verwachte bevallingsdatum aan te vragen.

Tijdens de zwangerschap wordt er ongeveer elke 4 weken gecontroleerd tot week 24, daarna elke 2 tot 3 weken tot week 36 en daarna elke week tot aan de bevalling.

De beste manier om te weten of u zwanger bent is door een zwangerschapstest te doen, deze zijn te koop bij de drogist of apotheek.

Borstvoeding is een goede bron van voedingsstoffen voor uw baby, vermindert het risico op bepaalde ziekten, stimuleert het immuunsysteem van de baby en helpt bij de hechting tussen moeder en baby.

Ja, sporten tijdens de zwangerschap is vaak veilig en kan zelfs gezond zijn voor zowel de moeder als de baby. Het is belangrijk om te overleggen met uw verloskundige of arts welke sporten geschikt zijn tijdens de zwangerschap.

FAQ

Veelgestelde vragen

Hiernaast vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over onze dienstverlening. Heeft u nog andere vragen of wilt u meer informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Contactgegevens

Contact ons

In totaal hebben wij 2 locaties vanaf waar wij werken in Rotterdam en Schiedam. Afhankelijk van jouw voorkeur kiezen we de praktijk waar jij op controle komt.