Eerste stappen in zwangerschapszorg

Positieve test

Zodra je een positieve test hebt, kun je contact met ons opnemen om een eerste afspraak bij ons te maken. Deze plannen we rond de 6 a 8 weken zwangerschap.

Tijdens je eerste bezoek krijg je een echo om te kijken of er een hartje klopt, of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of sprake is van een eenling of meerlingzwangerschap.

We informeren je ook deze controle over de eventuele prenatale onderzoeken die je kan laten doen (prenatale screening https://www.pns.nl/prenatale-screeningen ).

Neem deze controle, je legitimatiebewijs en verzekeringsgegevens mee. Daarna krijg je een afspraak voor de intake en vragenlijst mee die je voor de intake moet invullen en meenemen. De intake wordt gepland tussen de 9 en 13 weken van de zwangerschap.

Onze diensten

Ontdek onze uitgebreide diensten

ezgif.com webp to png (12)

Zwangerschap

Kinderwensspreekuur en zwangerschapsbegeleiding op maat. Directe aanmelding zonder huisarts nodig.

ezgif.com webp to png (13)

Bevalling

Kies jouw bevallingsplek, wij bieden begeleiding en ondersteuning met een op maat gemaakt plan.

ezgif.com webp to png (14)

Kraambed

Na de bevalling controleren wij regelmatig jouw en je baby's gezondheid thuis. Wij zijn beschikbaar voor al jouw vragen en zorgen.

Uitgebreide intake en termijnecho

Zwangerschapscontrole

Deze controle duurt ongeveer 60 minuten.

Tijdens de intake nemen we de vragenlijst door en stellen we aanvullende vragen over je gezondheid, medische voorgeschiedenis en eventuele voorgaande zwangerschap(pen) en bevalling(en). We geven informatie over het verloop van de zwangerschap, voedings- en leefadviezen. De zorg wordt afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Hierbij vindt risicoselectie plaats afhankelijk van je medische achtergrond, verloop van de zwangerschap en specifieke wensen.

Je krijgt bij deze controle ook de termijn echo. Tijdens de termijnecho wordt de zwangerschapsduur nauwkeurig bepaald en krijg je te horen wanneer je bent uitgerekend. Verder wordt ook je bloeddruk gemeten en wordt je gewicht bij gehouden.

Je krijgt formulieren mee om bloed te prikken. Het bloedonderzoek is een standaard onderzoek dat bij iedere zwangere, elke zwangerschap opnieuw, verricht zal worden. Het bloed wordt onderzocht op bloedgroep, Rhesus-D factor, Rhesus-c factor, hemoglobinegehalte, ferritine, antistoffen tegen rode bloedcellen, syfillis (lues), hepatitis B, HIV en glucose. Voor meer informatie over het bloedonderzoek klik hier.

Het is het beste om zwangerschapsverlof minimaal 3 weken voor de verwachte bevallingsdatum aan te vragen.

Tijdens de zwangerschap wordt er ongeveer elke 4 weken gecontroleerd tot week 24, daarna elke 2 tot 3 weken tot week 36 en daarna elke week tot aan de bevalling.

De beste manier om te weten of u zwanger bent is door een zwangerschapstest te doen, deze zijn te koop bij de drogist of apotheek.

Borstvoeding is een goede bron van voedingsstoffen voor uw baby, vermindert het risico op bepaalde ziekten, stimuleert het immuunsysteem van de baby en helpt bij de hechting tussen moeder en baby.

Ja, sporten tijdens de zwangerschap is vaak veilig en kan zelfs gezond zijn voor zowel de moeder als de baby. Het is belangrijk om te overleggen met uw verloskundige of arts welke sporten geschikt zijn tijdens de zwangerschap.

FAQ

Veelgestelde vragen

Hiernaast vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over onze dienstverlening. Heeft u nog andere vragen of wilt u meer informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Contactgegevens

Contact ons

In totaal hebben wij 4 locaties vanaf waar wij werken in Rotterdam West- en Zuid, en Schiedam. Afhankelijk van jouw voorkeur kiezen we de praktijk waar jij op controle komt.