Echo's

Voor het eerst je kindje zien

Echografie is een techniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven (geen röntgen of stralingen dus). Door de weerkaatsing van de geluidsgolven ontstaan er beelden. Er zijn geen schadelijke gevolgen voor moeder of kind bekend bij het maken van echo’s. Er wordt alleen voor de 12 weken zwangerschap geen hartje beluisterd. Dit omdat deze nog zo klein is en er geen 100% zekerheid is dat als er gerichte geluidsgolven naar toe gaan we schade aan kunnen richten.

Volgende medische echo’s worden gemaakt op de praktijk

  • Vitaliteitsecho (kan vanaf 7 weken)
  • Termijn echo
  • Groei-echo
  • Echo-ligging

Welke echo's krijg je vergoed?

Vitaliteitsecho

Vanaf zeven-acht weken zwangerschap is het mogelijk om een echo te laten maken. Tijdens deze echo kan beoordeeld worden of je daadwerkelijk zwanger bent, of het vruchtje goed in de baarmoeder zit en of er hartactie is. Er wordt een schatting gemaakt van het aantal weken zwangerschap maar de precieze duur is nog niet te zeggen; het embryo is hiervoor nog te klein.

Termijn echo

Rond 10-11 weken zwangerschap vindt de termijnecho plaats. Deze is bedoeld om de duur van de zwangerschap te bepalen en de uitgerekende datum vast te stellen. Dit gebeurt middels de CRL meting (kruin stuit lengte). Houd er rekening mee dat een echo zo vroeg in de zwangerschap soms moeilijk te maken is via je buik. We proberen dit altijd wel, maar het kan zijn dat het nodig is de echo vaginaal te maken. De termijnecho wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Groei echo

Wanneer een groeicontrole wordt verricht, worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of het kindje volgens verwachting groeit. De groeicontrole kan op verzoek van de verloskundige meerdere keren herhaald worden, zodat er een goed beeld van de groei van het kindje ontstaat: een groeicurve. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald. Een echo groeicontrole kan plaatsvinden tussen 22 en 40 weken.

20 weken echo

Hierbij wordt er naar de lichamelijke gezondheid van je kind gekeken. De echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar (basisverzekering). Je betaalt hier dus niet apart voor. Deze echo wordt door BovenMaas Prenataal of STAR uitgevoerd.

Liggingsecho

Als rond de 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt, wordt een liggingsecho gemaakt.

Extra's

Pretecho

Ook voor een pretecho kunt u bij ons terecht. Een pretecho is een echo wat medisch niet noodzakelijk is, wordt daarom ook niet vergoed door je zorgverzekeraar.

Wij hebben de mogelijkheid om 3D/4D en echo geslacht vanaf 14 weken te maken.