Echo’s

Alles wat je moet weten

Over echo's

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Dan biedt Het Wonder verschillende echo’s aan om de gezondheid van jou en je baby te controleren. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten echo’s die we aanbieden.

Vitaliteitsecho
Vanaf zeven tot acht weken zwangerschap kun je bij ons terecht voor een vitaliteitsecho. Tijdens deze echo wordt beoordeeld of je daadwerkelijk zwanger bent, of het vruchtje goed in de baarmoeder zit en of er hartactiviteit is. Hoewel er een schatting kan worden gemaakt van het aantal weken zwangerschap, is de precieze duur nog niet te zeggen omdat het embryo nog te klein is.

Termijnecho
Rond de 10e tot 11e week van de zwangerschap vindt de termijnecho plaats. Het doel van deze echo is om de duur van de zwangerschap te bepalen en de uitgerekende datum vast te stellen. Dit gebeurt middels de CRL-meting (kruin-stuit-lengte). Houd er rekening mee dat een echo zo vroeg in de zwangerschap soms moeilijk te maken is via je buik. We proberen dit altijd wel, maar het kan zijn dat het nodig is de echo vaginaal te maken. De termijnecho wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Onze diensten

Ontdek onze uitgebreide diensten

ezgif.com webp to png (12)

Zwangerschap

Kinderwensspreekuur en zwangerschapsbegeleiding op maat. Directe aanmelding zonder huisarts nodig.

ezgif.com webp to png (13)

Bevalling

Kies jouw bevallingsplek, wij bieden begeleiding en ondersteuning met een op maat gemaakt plan.

ezgif.com webp to png (14)

Kraambed

Na de bevalling controleren wij regelmatig jouw en je baby's gezondheid thuis. Wij zijn beschikbaar voor al jouw vragen en zorgen.

Echo’s tijdens je zwangerschap

Verwachtingen

Groeiecho
Een groeicontrole kan plaatsvinden tussen de 22e en 40e week van de zwangerschap. Tijdens deze echo meten we het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte van de baby om te kijken of de groei volgens verwachting verloopt. Op verzoek van de verloskundige kan de groeicontrole meerdere keren worden herhaald, zodat er een goed beeld van de groei van de baby ontstaat, oftewel een groeicurve. Daarnaast bepalen we ook de hoeveelheid vruchtwater.

20-wekenecho
De 20-wekenecho, ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd, is een echo waarbij we kijken naar de lichamelijke gezondheid van je baby. Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering en wordt uitgevoerd door BovenMaas Prenataal of STAR. Je betaalt hier dus niets extra voor.

Liggingsecho
Als rond de 35e week van de zwangerschap het vermoeden bestaat dat je baby niet met het hoofdje naar beneden ligt, dan maken we een liggingsecho om dit te controleren.

Extra’s
Naast de medisch noodzakelijke echo’s bieden wij ook pretecho’s aan. Deze echo’s zijn niet medisch noodzakelijk en worden daarom niet vergoed door de zorgverzekeraar. Bij ons heb je de mogelijkheid om een 3D/4D-echo te laten maken en om het geslacht van je baby te laten bepalen vanaf 14 weken zwangerschap.

Wil je meer informatie over onze echo’s of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. We staan voor je klaar!

Het is het beste om zwangerschapsverlof minimaal 3 weken voor de verwachte bevallingsdatum aan te vragen.

Tijdens de zwangerschap wordt er ongeveer elke 4 weken gecontroleerd tot week 24, daarna elke 2 tot 3 weken tot week 36 en daarna elke week tot aan de bevalling.

De beste manier om te weten of u zwanger bent is door een zwangerschapstest te doen, deze zijn te koop bij de drogist of apotheek.

Borstvoeding is een goede bron van voedingsstoffen voor uw baby, vermindert het risico op bepaalde ziekten, stimuleert het immuunsysteem van de baby en helpt bij de hechting tussen moeder en baby.

Ja, sporten tijdens de zwangerschap is vaak veilig en kan zelfs gezond zijn voor zowel de moeder als de baby. Het is belangrijk om te overleggen met uw verloskundige of arts welke sporten geschikt zijn tijdens de zwangerschap.

FAQ

Veelgestelde vragen

Hiernaast vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over onze dienstverlening. Heeft u nog andere vragen of wilt u meer informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Contactgegevens

Contact ons

In totaal hebben wij 4 locaties vanaf waar wij werken in Rotterdam West- en Zuid, en Schiedam. Afhankelijk van jouw voorkeur kiezen we de praktijk waar jij op controle komt.